Patatas Bravas zijn een klassiek Spaans tapasgerecht, bestaande uit krokant gebakken aardappelblokjes met een pittige twist. In dit recept serveren we ze met een romige huisgemaakte aioli – perfect als borrelhapje of bijgerecht.
Ingrediënten voor Patatas Bravas (2-4 personen)
Voor de aardappels:
- 500 g vastkokende aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder (bijv. La Chinata Smoked paprika)
- Snufje cayennepeper (naar smaak)
- Zout
Voor de zelfgemaakte aioli:
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 150 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel citroensap
- Zout naar smaak
Bereidingswijze: Patatas Bravas maken
- Aardappels voorbereiden
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van gelijke grootte. Kook ze 5 minuten in licht gezouten water. Giet goed af en laat even uitdampen. - Aardappels bakken
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Bestrooi ze daarna met het gerookt paprikapoeder, cayennepeper en een snuf zout. - Aioli maken
Klop de eidooier en geperste knoflook los in een kom. Voeg vervolgens de zonnebloemolie druppelsgewijs toe terwijl je blijft kloppen tot je een dikke, romige saus krijgt. Breng de aioli op smaak met citroensap en zout. - Serveren
Serveer de krokante aardappels warm, met een flinke lepel aioli ernaast of eroverheen. Lekker als tapas, bijgerecht of borrelhapje!

Tips voor perfecte Patatas Bravas
- Gebruik vastkokende aardappelen voor een stevige bite.
- Laat de aardappels goed uitlekken na het koken om spatten tijdens het bakken te voorkomen.
- Voeg eventueel een pittige tomatensaus toe voor een traditionele Spaanse twist.
Waarom dit recept proberen?
Deze authentieke Patatas Bravas brengen de smaken van Spanje naar je keuken. Dankzij de combinatie van kruidige aardappels en romige knoflooksaus is dit tapasgerecht een gegarandeerde favoriet op elk feestje.
Geef een reactie